VODIČI U POSETI N0V0M PAZARU I SJENICI

  • Post category:BLOG

Stručno putovanje članova Udruženja turističkih vodiča Srbije
Beograd – Novi Pazar – Sjenica – Uvac – Beograd
Dvodnevnim putovanjem na relaciji Beograd – Novi Pazar – Sjenica – Uvac – Beograd, UTVS nastavlja realizaciju Projekta edukacije licenciranih turističkih vodiča članova UTVS koji je odobren od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Naši članovi su , 19. i 20. oktobra realizovali drugo stručno putovanje predvidjeno ovim Projektom.

Pored edukacije članova UTVS uspostavlja direktne kontakte sa lokalnom zajednicom, turističkim organizacijama, turističkom privredom, predstavnicima kulturnih ustanova i hotelsko ugostiteljske privrede. Poseban kvalitet ovih putovanja je umrežavanje turističkih vodiča širom Srbije. Naše veliko zadovoljstvo je uvek susret sa kolegama u lokalu koji stručno i kvalitetno obavljaju svoj posao u destinacijama in a lokalitetima koje posećujemo.
Program našeg putovanja bio je veoma bogat. Imali smo priliku da posetimo crkvu Svetih apostola Petra i Pavla kod Novog Pazara. Petrova crkva je prvobitno sedište Raške episkopije, a nalazi se na oko 2 km od centra Novog Pazara. Potiče iz VIII veka, najznačajniji je i najstariji crkveni objekat na teritoriji Srbije i pod zaštitom je UNESCO-a.

U prvim godinama posle stupanja na presto Stefan Nemanja podigao je jedan od najstarijih manastira Đurđevi Stupovi u prestonom području srednjevekovne Srbije. Nalazi se na oko 4 km severozapadno od Novog Pazara i dominira svojom siluetom dolinama Raške i Deževe. Manastir Đurđevi stupovi, zadužbina Stefana Nemanje, podignuta na mestu gde je bio zatočen i oslobođen posle molitvi svetom Đorđu, ostavlja poseban utisak, ne samo na one koji ga vide prvi put.
Osim upoznavanja sa istorijskim i kulturnim značajem ovog manastira imali smo priliku i da osetimo gostoprimstvo naših domaćina koji svakog putnika namernika dočekaju toplo i srdačno.

U Novom Pazaru domaćin nam je bila Regionalna turistička organizacija i zahvaljujući njima videli smo neke najinteresantnije objekte u gradu, čuli lepe i informativne priče o gradu, njegovoj istoriji i ljudima, Probali smo takođe specijalitete lokalne kuhinje u lepom ambijentu starog hana. Šetnjom kroz pešačku zonu završili smo našu kratku, ali bogatu utiscima posetu Novom Pazaru. Naš domaćin haris Gekić, director regionalne turističke organizacije
Biser na kruni utisaka prvog dana bila je poseta manastiru Sopoćani, posle koje smo produžili putovanje ka Sjenici. Umorni no puni lepih utisaka stigli na naše odredište, a najizdržljiviji su nastavili program i posle večere, šetnjom i druženjem.

Šetnja Novim Pazarom je spoj Istoka i Zapada, Hrišćanstva i Islama. Videli smo Staru čaršiju, a u njoj Novopazarsku tvrđavu iz 15 veka, Altun – alem džamiju, sagrađenu u prvoj polovini XVI veka, kao i muzej „Ras”.

Altun – alem džamija nalazi se na središnjem delu prvomajske ulice. Turski putopisac Evlija Čelebija, koji je kroz ove krajeve proputovao šezdesetih godina XVII veka, zapisao je: „Džamija koja se zove Altun-alem stara je bogomolja, a nalazi se u Jeleč -mahali na carigradskom drumu”. Pouzdano se zna da je Altun-alem džamiju sagradio, sredinom XVI veka Musluhudin Abdul Gani. Predstavlja remek-delo islamske arhitekture i pod zaštitom je države od 1979. godine.

Od izuzetnog istorijskog i umetničkog značaja su i freske sa scenama iz života Svetog Simeona, odnosno Stefana Nemanje, osnivača srpske srednjovekovne dinastije Nemanjić. Ove kompozicije prikazuju njegovu smrt i prenos moštiju u Studenicu. Veliki broj fresaka dobro je očuvan uprkos dugoj zapuštenosti, a samo zlatni listići sa fresaka nisu odoleli vremenu.
Kad prošetate Novim Pazarom osetićete mešavinu Istoka i Zapada, Hrišćanstva i Islama. Ne izostavite Staru čaršiju, a u njoj Novopazarsku tvrđavu iz 15 veka, Altun – alem džamiju, sagrađenu u prvoj polovini XVI veka, kao i muzej „Ras”.

Muzej „Ras“ osnovan 1953. godine, kao Gradski muzej. Smešten je u centru grada, u jednoj od starih, gradskih kuća, tradicionalne arhitekture iz sredine 19. veka. Kompleksnog je tipa i obuhvata oblasti arheologije, istorije, etnologije, numizmatike, primenjene umetnosti i savremenog likovnog stvaralaštva.

Novopazarsku trvrđavu je podigao jedan od najslavnijih osmanlijskih vojskovođa Isa-beg-Isahović u XV veku. Ona je, danas delimično očuvana. Novopazarska tvrđava se nalazi u samom centru grada, na desnoj obali reke Raške i unutar gradskog parka.

Amir-agin han, u kome je TO Novog Pazara, za članove UTVS organizovala svečani ručak, je nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Predstavlja reprezentativni primer dobro očuvanog hana. Nalazi se u centru Novog Pazara. Predstavlja jedinstven spomenički kompleks, koji ima arhitektonsku izrazitu istorijsko-urbanističku vrednost. Na području Republike Srbije najstariji je i najlepši objekat ove vrste. Danas se koristi u ugostiteljsko-turističke svrhe.
Slike
Manastir Sopoćani, se nalazi na 290 km od Beograda. Posvećen je Svetoj Trojici, podigao ga je srpski kralj Stefan Uroš I nedaleko od izvora reke Raške, na 17 kilometara od Novog Pazara. Tačan period izgradnje manastira Sopoćani nije poznat, ali je to najverovatnije bilo oko 1260. godine. Zadužbina trećeg sina kralja Stefana Prvovenčanog svojom veličinom i lepotom nadmašuje sve do tada izgrađene srpske crkve. Izvanredan je primerak raške škole graditeljstva. Ime potiče od staroslovenske reči “sopot”, što znači “izvor”.

Drugi dan našeg putovanja je bio posvećen Uvcu. Zahvaljujuću opet našim domaćinima, Turističkoj organizaciji Sjenice, koju je predstavljao naš kolega Boban, mogli smo da čujemo i vidimo ono najlepše što Uvac ima. Sa vidikovca Molitva imali smo najlepši pogled na meandre Uvca i beloglave supove koji su leteli skoro na dohvat ruke. Vozili smo se brodićem do ledene pećine i istraživali njene skrivene lepote. Vreme je bilo naš prijatelj na ovom putovanju; dva sunčana dana puna jesenjih boja ulepšala su ovaj doživljaj. Vraćali smo se puni novih utisaka, saznanja, poznanstava i kontakata.
Prenoćili smo u apartmanima „Vanilla” – Novi ugostiteljski objekat u centru grada Sjenica, u neposrednoj blizini Gradskog stadiona.

Specijalni rezervat prirode Uvac je prirodno dobro od izuzetnog značaja, tj. prirodno dobro I kategorije. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji u okviru Starovlaško – raške visije. Oko 2/3 rezervata se nalazi na teritoriji opštine Nova Varoš, dok se 1/3 nalazi na teritoriji opštine Sjenica.

Deo klisure reke Uvac, površine 2 543 hektara, je 1971. godine proglašen za Specijalni rezervat prirode Uvac. Nalazi se na nadmorskoj visini od 902 do 1276 metara.

Jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji je nesumnjivo vidikovac Molitva sa koga se prostire predivan pogled na Specijalni rezervat prirode Uvac i Uvačko jezero sa velelepnim meandrima. Nalazi se na visini od 1.247 metara nadmorske visine sa koga ćete upotpuniti vidik i letom beloglavog supa.

Izdvaja se prisustvo oko 130 vrsta ptica. U najznačajnije spada beloglavi sup (Gyps fulvus) – jedna od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije.

Beloglavi sup je vrsta orla lešinara, impozantne veličine, raspona krila i do 3 metra što ga čini moćnim letačem čiji let su istraživali i naučnici – aeronautičari i primenjivali pri konstrukciji letelica. Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva – isključiva hrana su mu uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini “prirodnu reciklažu“.

Pećine su brojne i po veličini variraju od potkapina do jednog od najvećih do sada poznatih pećinskih sistema u Srbiji, a to je Ušački pećinski sistem čija dužina do sada istraženih kanala iznosi 6.185 m.

Na kraju, obilaska predivnih predela Pešterskih prirodnih lepota, plovidbom Uvcem, ulaskom u pećine, posmatranjaem velikog broja ptica i impozantnog utiska sa vidikovca svoj put smo završili ručkom u kampu na Uvcu u predivnoj organizaciji TO Sjenica i izvanrednim domaćinom Bobanom Vasojevićem, licenciranim turističkim vodičem, kome se ovim putem zahvaljujemo.