COVID-19, VAŽNO SAOPŠTENJE

  • Post category:AKTUELNO
VAŽNO OBAVEŠTENJE – COVID – 19
Poštovane koleginice i kolege,
 
Pojavom i širenjem korona virusa u svetu došlo je do otkazivanja turističkih putovanja što se drastično odrazilo i na posao turističkih vodiča. Imajući to u vidu Upravni odbor UTVS je poslao hitan dopis predsednici Vlade  kao i potpredsedniku Vlade i ministru trgovine, turizma i telekomunikacija.
 
Uz objašnjenje o teškoj situaciji u kojoj se nalaze turistički vodiči, s obzirom da su nam otkazani svi poslovi do kraja godine, zamolili smo ih da pronađu optimalno rešenje za prevazilaženje ovog problema. Predložili smo da:
 
1. Država predvidi sredstva da se licenciranim turističkim vodičima kojima je ovo osnovno zanimanje (koji rade preko Udruženja turističkih vodiča, turističkih agencija ili su samostalni preduzetnici), izvrši uplata staža, penzionog i zdravstvenog osiguranja za narednih 6 meseci do godinu dana.
2. Da se svi licencirani turistički vodiči nakon prestanka ove krize, oslobode plaćanja svih finansijskih dažbina predviđenih zakonom, u periodu od 6 meseci do godinu dana, kako bi se delatnost turističkih vodiča konsolidovala.
 
Ovaj predlog smo uputili u ime članova UTVS kao i svih ostalih licenciranih turističkih vodiča na teritoriji Srbije. Rešavanjem problema svojih članova UTVS rešava probleme i svih ostalih licencirani turističkih vodiča.
 
Upravni odbor
Udruženje turističkih vodiča