ODGOVORI

Poštovane koleginice i kolege,

Stigao je odgovor na naše dopise koje smo slali u prethodnom periodu počevši od 13 marta, Vladi, resornim Ministarstvima, PKS-u, Privredi grada i drugima. Na taj način smo upoznali sve one koji, u ovim teškim vremenima, sagledavaju i razrešavaju nastale probleme. Šaljemo vam najvažnije odgovore:

Ministarstvo finansija – iz kabineta Ministra:

Poštovani,

zahvaljujemo se na vašem dopisu. Vaš dopis je primljen i prosleđen nadležnima u Ministarstvu finansija na razmatranje. Do kraja ove nedelje Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19 i podršku privredi Srbije biće pretočen u konkretne propise kojima će biti precizirana sva rešenja. Odmah nakon usvajanja počeće i implementacija ekonomskih mera.

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja:

Poštovani,

obaveštavamo Vas da smo Vašu elektronsku predstavku ustupili Ministarstvu finansija, na nadležnost.

U prilogu niže, je sadržaj naših dopisa

Srdačan pozdrav

UO UTVS

#ostanitekodkuće        #UOradineprestano

 

 

HRESTOMATIJA TEKSTOVA POSLATIH NADLEŽNIMA U VEZI REŠAVANJA PROBLEMA ZA OPSTANAK PROFESIJE TURISTIČKIH VODIČA
OD 13 MARTA DO DANAS

Želimo, da Vas upoznamo sa specifičnim problemima rada turističkih vodiča, čija je delatnost potpuno obustavljena ovom epidemijom. Otkazane su sve usluge turističkog vođenja do kraja 2020.godine, što znači da su turistički vodiči ostali bez mogućnosti da rade u svojoj profesiji i da stiču prihod. S obzirom da je ovo slobodna profesija, među turističkim vodičima postoji nekoliko kategorija:

  1. Turistički vodiči kojima je ovo jedino zanimanje i koji radeći preko Udruženja turističkih vodiča, turističkih agencija ili kao samostalna delatnost ostvaruju svoj socijalni status (penziono i zdravstveno osiguranje). Neki od njih izdržavaju i svoje porodice.
  2. Turistički vodiči kojima je ovo dodatna delatnost (studenti, zaposleni i penzioneri) i koji će takođe imati velike štete od ovakve situacije, jer od ovog prihoda plaćaju školarine ili dopunjuju porodični budžet za normalan život.

Svesni smo složenosti situacije i znamo da Vlada i resorna ministarstva čine sve da nam pomognu. Zato apelujemo da se iznađe najbolje moguće rešenje kako bi se prevazišao ovaj težak period. Naš predlog je:

  1. Da se onim turističkim vodičima kojima je ovo osnovna delatnost i koji uplaćuju staž, socijalno, zdravstveno osiguranje i sve ostale dažbine predviđene zakonom država pomogne tako što će, predvideti sredstva iz odgovarajućih izvora da se izmire ove dažbine u narednih 6 meseci do godinu dana. Na taj način bi omogućili ovim turističkim vodičima i njihovim porodicama da imaju bar socijalnu i zdravstvenu sigurnost u naznačenom periodu.
  2. Da se svi licencirani turistički vodiči, nakon prestanka ove krize, oslobode plaćanja finansijskih dažbina, predviđenih zakonom, u periodu od 6 meseci do godinu dana, kako bi se ova delatnost konsolidovala.

Čitajući predložene mere Vlade kroz „Program ekonomskih mera za podršku privredi Srbije i smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19“ nismo uočili da li su ovim merama prepoznate specifičnosti rada jednog dela turističkih vodiča, koje smo naveli, a to su turistički vodiči koji nisu u stalnom radnom odnosu, već kao slobodna profesija rade preko Udruženja turističkih vodiča Srbije i turističkih agencija (na osnovu autorskih ugovora). Oni sami uplaćuju staž, socijalno i zdravstveno osiguranje. Stoga vas molimo da se pronađu zakonske mogućnosti i finansijska sredstva da se i ova kategorija osoba uvrsti u program ekonomskih mera.

 

Ostavite odgovor