VODIČI U ZAJEČARU I NIŠU

  • Post category:BLOG

Treće putovanje licenciranih turističkih vodiča, članova UTVS-a, u ovoj godini, kao deo projekta podržanog od strane MTTT, je bila poseta Zaječaru i Nišu. Obiman i raznovrstan program ovog dvodnevnog izleta omogućio je upoznavanje sa ovim, manje posećivanim delom Srbije.

Vodiči su se prvo upoznali sa potpuno obnovljenin manastirom Lešje sa tri crkve.

Put je dalje vodio prema planini Rtanj koja je, kao i veći deo istočne Srbije, prepuna raznovrsnih legendi.

Posetili smo dva interesantna objekta: etno hotel Rtanj Balašević gde smo obišli bungalove, bazen i wellness kao i Hajdučku kuću. Nakon toga smo se upoznali is a ponudom novog hotela “Ramonda”.

Vreme nije dozvoljavalo mnogo uživanja na Rtnju, vodiče je čekala znamenita Feliks Romulijana. Odličan vodič, lepo vreme i odsustvo drugih posetilaca dali su nam mogućnost za izuzetan doživljaj.

Nastavak je bio u Zaječarskom muzeju, posle čega je sledila kratka šetnja po gradu.

Drugi dan našeg puta počeo je posetom Arheo-etno parku Ravna. Veoma interesantan kompleks sa bogatom istorijskom pričom, izgubljen u njivama i šumarcima. Danas nam savremene tehnologije omogućavaju da stignemo i do ovakvih mesta.

Odatle, u pratnji naših ljubaznih domaćina, vodiči su produžili za Knjaževac, mali grad sa čudesnim muzejima.

Još jedno iznenadjenje je bila poseta sajmu narodnih rukotvorina, gde je naravno bilo najviše gastro proizvoda, ali i divnih radova starih zanata.

Sledeća stanica, vinarija Malča, nadomak Niša, gde su vodiče dočekali domaćini: vlasnik vinarije i direktorica Turističke organizacije Niš, sa svojim saradnicima. Vinarija je sve osvojila neuobičajenom prezentacijom istorije vinarstva, sa četiri podruma iz četiri epohe, ali i kvalitetom svojih vina. Na kraju su domaćini ugostili vodiče odličnim ručkom, uz koji su predstavljene sve mogućnosti ove vinarije.